Kunstexpositie Textiel & Leer NU

Kunstexpositie Textiel & Leer NU

Afbeelding: Alter Creatures | Mask 5.02 by Heijst | Foto: Jochem de Vet

Van 30 augustus tot en met 27 september kunt u in het Huis van Waalwijk naar de kunstexpositie Textiel & Leer NU. Tien hedendaagse Brabantse kunstenaars tonen vernieuwende kunst en design: van installaties, video en lichtobjecten tot fotografische borduursels, organisch leer en sensuele maskers. Geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

In de geschiedenis van Midden-Brabant werd de cultuur en economie voor een belangrijk deel bepaald door textiel en leer. Tilburg afficheert zich nog graag als textielstad en in Waalwijk zijn leer en schoenen nog steeds een factor van belang.

 

Oorspronkelijk werden textiel en leer vooral praktisch gebruikt, maar in de tweede helft van de 20e eeuw werden materialen als wol, katoen en leer ook steeds meer gebruikt bij de vormgeving, de uitvoering en het design van toegepaste duurzame gebruiksartikelen.

 

Mede door de veranderingen bij kunstacademies en de komst van de Design Academy in 1997 kwam ook voor textiel en leer de weg vrij voor conceptuele beeldende toepassingen. Hedendaagse kunstenaars maken hier dankbaar gebruik van. In de expositie in het Huis van Waalwijk tonen we een aantal innoverende voorbeelden van de beeldende kunst die hieruit voort komt.

 

Er is werk te zien van de volgende kunstenaars: Agnes van Dijk, Marieke Sluijmer, Mandy den Elzen, Geert de Bruijn, Melissa van Heijst, Marjan van der Heijden, Anne van den Heuvel, Ilse Vermeulen, Marianne Verhulst en Hella van ’t Hof. Curator: Maria Klerx.

 

Naast de hoofdtentoonstelling zijn er een aantal extra activiteiten waaronder workshops en inloopactiviteiten:

 

Za 5 september:  Demonstratie en doe-activiteit Leer  (tijdens Open Go Dag)
Zo 6 september: LEERstof, voordracht door Geert de Bruijn (elke 15 minuten)
Vr 18 september: Viltworkshop met Ilse Vermeulen (Textielweekend, alleen op inschrijving)
Za 19 september: Tapijt voor Vrede met Marianne van Heeswijk (i.k.v. Week voor Vrede)
Za 19 september: Gespreksstof met Anne van den Heuvel (Textielweekend)
Za 19 september: Foto’s/ansichtkaarten bewerken met textiel (Textielweekend)
Zo 20 september: Gespreksstof met Anne van den Heuvel (Textielweekend)
Zo 20 september: Foto’s/ansichtkaarten bewerken met textiel (Textielweekend)