expositie Rooien Bart

expositie Rooien Bart

Rooien Bart, de streekroman uit 1963 over het armoedige bestaan van schoenmakers rond het begin van de vorige eeuw, ziet opnieuw het licht. Als boek, cd, bier, koek en middels concerten en een expositie in het Huis van Waalwijk.

Het Huis van Waalwijk sluit aan bij de erven Van Heesbeen, die het boek in eigen beheer opnieuw gaan uitbrengen. In opdracht van het Huis heeft Leo de Vlieger de lotgevallen van Bart in vijftien liedjes vertaald. De werkgroep die dit jaar op meerdere fronten aandacht besteedt aan het feit dat Waalwijk, Besoyen en Baardwijk honderd jaar geleden één gemeente werden, haakt aan bij een grote expositie die in juni de climax van dit ‘Rooien Bart jaar’ moet gaan vormen. Ook de erven Van Heesbeen leveren dan een bijdrage.

De gemeentefusie speelt zich immers ongeveer in dezelfde tijd af als het verhaal van Rooien Bart. Joep Trommelen, projectleider van het Huis van Waalwijk: ‘Wij willen met het Rooien Bart-project graag aansluiten bij de festiviteiten rond de opening van het Schoenenkwartier. Schrijver en notabele J.W. van Heesbeen was immers de grote initiatiefnemer van het eerste Schoenenmuseum. Hoe mooi is het dan om het verhaal van Rooien Bart opnieuw in een aantal nieuwe gedaanten te presenteren in het jaar dat het nieuwe museum de deuren opent? Bovendien kunnen we zo laten zien dat samenwerken met hetzelfde doel voor ogen in Waalwijk heel goed mogelijk is.’

Leo de Vlieger: ‘Toen Joep mij vroeg voor de liedjes, ben ik het boek eerst gaan lezen. Er zitten volop prachtige scènes in die in liedjes te vertalen zijn. Door corona kon ik er een hele poos alle tijd in investeren die ik had. Ik denk dat we er iets heel moois van gemaakt hebben.’

En met ‘we’ bedoelt hij ook de muzikanten die samen de Rooien Bart Band vormen. Speciale gasten op de cd zijn de Deurzakkers, die een lied over de kermis zingen.
Het boek wordt zondagmiddag 27 maart gepresenteerd in stadsbrouwerij Crispijn, dat een speciaal Rooien Bart Bier heeft gebrouwen. Zondag 10 april volgt dan de cd-presentatie in het Huis van Waalwijk.

Theater De Leest doet ook mee aan het komende Rooien Bart-circus. Donderdagavond 9 juni (20.15 uur) speelt de dertienkoppige Rooien Bart Band daar in de grote zaal. Drie dagen later (12 juni) opent de expositie rond Rooien Bart en 100 jaar Waalwijk in het Huis van Waalwijk. En als klap op de vuurpijl staat de Rooien Bart Band zondagmiddag 26 juni op de planken tijdens het Halvezolenfestival op het festivalterrein bij de Voorste Venne in Drunen.

Kunstenaar Ad van Bokhoven heeft Rooien Bart letterlijk een gezicht gegeven. Het portret, getekend in één lijn, siert de cd-hoes en het bieretiket en zal de komende maanden een bekend gezicht worden in het Waalwijkse.

Wie meer informatie wil over het Rooien Bart-project, of nu al een boek of cd wil reserveren, kan zich melden via rooienbart@outlook.com