Expositie ’40-’45

Expositie ’40-’45

Na een jaar vertraging wegens corona opent zaterdag 25 september de Expositie ’40-’45. Het Huis van Waalwijk bundelt daarin de krachten met de drie heemkundekringen van Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle. Met de expositie staan zij stil bij het feit dat Waalwijk vorig jaar 75 jaar geleden op 30 oktober werd bevrijd.

 

Vanaf zondag 26 september tot en met zondag 31 oktober is de expositie voor publiek toegankelijk. Iedere woensdag en ieder weekend tussen 13 en 17 uur. De toegang is gratis.

 

Aan de hand van documenten, voorwerpen, beeld en geluid toont Expositie ’40-’45 een indringend beeld van de duistere jaren tijdens de Duitse bezetting, zowel van het dagelijks leven als van de oorlogshandelingen.

 

De ingang van de expositie is aan de zijkant van het Kropholler-pand, via de ingang van de heemkamer van heemkundekring de Erstelinghe. De looproute van de tentoonstelling gaat via de trap naar de eerste en tweede verdieping en mensen verlaten het gebouw weer aan de voorkant van het Huis. Uiteraard gelden tijdens de expositie de op dat moment van kracht zijnde landelijke coronaregels.

 

De scholen in de gemeente Waalwijk kunnen de tentoonstelling op andere dagen bezoeken. Er is voor hen een lespakket ontwikkeld en tijdens hun bezoek aan de expositie doorlopen zij een speciaal voor hen ontwikkeld programma.

 

De heemkundekringen brengen ter gelegenheid van de expositie tevens een boek uit met een overzicht van alle oorlogsslachtoffers.